Excursie Ciucaş (26 august 2023)

Pe Ciucaș – pe urmele Eroilor de la 1916

În data de 27 August 1916 România declara război Austro-Ungariei și trupele române pătrundeau în Transilvania prin trecătorile Carpaților… Începea Marele Război de Reîntregire a Neamului Românesc. Primii soldați care au trecut în Transilvania au trecut pe Valea Teleajenului, chiar prin Pasul Bratocea, dintre Masivul Ciucaș si Muntele Grohotiș.

La aproape fix 107 ani de la acest eveniment ne-am propus o ieșire pe Ciucaș, pornind chiar din Pasul Bratocea, de la cca 1250m altitudine, din locul unde de la Centenarul din 2016 este amplasat un monument comemorativ al soldaților căzuți aici.

Și de data aceasta ne-am adunat peste 22 de persoane, mici și mari, cu o bună dispoziție molipsitoare ce ne-a fost amplificată și de vremea  foarte frumoasă, și de peisajul unic al Ciucașului, de relieful petrografic spectaculos, stâncile conglomeratice modelate în forme spectaculare ce diferențiază acest munte de toți ceilalți din țară! Domnul ne-a dat și vreme bună, și putere de a urca muntele până în vârful de 1954m, cel mai înalt din Carpații Curburii!

Chiar dacă am fost peste 22 de persoane, aceasta nu se vede bine în poze, întrucât n-am mers unitar pe munte, ci ne-am întins în mici grupulețe pe toată lungimea traseului, în funcție de vârstă și posibilități fizice, unii mergând mai repede, alții mai încet…

Nihil sine Deo!

Galerie Foto